تأکید آژانس بر عدم انحراف برنامه هستهای ایران، پیروزی بزرگی برای دیپلماسی هستهای جمهوری اسلامی به شمار میرود و در صورتی که مسئولان پرونده هستهای از این پس هم همراه با طرحها و ابتکارات جدید و نشان دادن ظرفیت و نگاه باز به مذاکرات فعال ادامه دهند، این پیروزیها میتواند ادامه پیدا کند.
یک کارشناس پرونده هستهای با بیان این مطلب گفت: آنچه امروز در قالب گزارش بازرسیهای آژانس در معرض افکار عمومی جهانیان قرار گرفت و صداقت مسئولان جمهوری اسلامی را به افکار عمومی جهان ثابت کرده، ناشی از برنامه هوشمندانه مسئولان وقت پرونده هستهای است که با پیگیری و اجرای آن به نتیجه کنونی رسیده است.
وی توضیح داد: حدود پنج ماه پیش، احساس شد با توجه به گرفته شدن پرونده ایران از آژانس انرژی اتمی و فرستادن آن به شورای امنیت، نوعی نارضایتی حرفهای در آژانس نسبت به برخورد سیاسی در شورای امنیت با این پرونده فنی وجود داشت. با این حال لازم بود با ارایه یک برنامه قابل قبول، این ظرفیت بالقوه، بالفعل شود و طرح مودالیته در همین نقطه شکل گرفت.
این کارشناس افزود: البته در آن مقطع، برخی مسئولان کشور به دلیل ناامیدی از مؤثر بودن تعامل با آژانس با شکلگیری مودالیته و اجرای این روند مخالف بودند، اما به هر حال با نظر مقامات عالیرتبه کشور، این روند پیگیری شد و سرانجام نتیجه داد و علاوه بر به تأخیر انداختن شش ماهه قطعنامه علیه ایران، هماکنون نیز امکان مقاومت نسبی چین و روسیه با قطعنامه جدید را به پدید آورده است.
وی ادامه داد: اما همانگونه که کشورهای «1+5» نیز در آخرین نشست خود اعلام کردهاند، برای آنها دو گزارش اهمیت دارد؛ یکی گزارش فنی البرادعی که مطالب خوبی به سود ایران دارد و دیگری، گزارش سیاسی سولانا که پیش روست و از دید آنها، امکان توافق با ایران در آینده را روشن خواهد کرد.
این کارشناس گفت: برای ادامه این روند، مسئولان پرونده هستهای باید با دست پر و پیشنهادهای قابل بررسی به مذاکره چند روز آینده با سولانا بروند، چراکه تنها در صورت مناسب بودن این پیشنهادها که از یکسو دربرگیرنده حقوق هستهای ایران و از سوی دیگر دارای جذابیت نسبی برای «1+5» باشد، این مذاکرات روند رو به جلو خواهد داشت و حتی بررسی تایماوت، میتواند جزو پیشنهادهای ایران باشد.
وی ادامه داد: خوشبختانه نخستین کنفرانس مطبوعاتی دکتر جلیلی، نشان داد که ایشان به ویژه به دلیل فعالیت چندین ساله در وزارت امور خارجه، بیش از همه بر لحن دیپلماتیک تأکید دارد و وی در پاسخ به خبرنگاران بر لزوم تداوم مذاکرات با «1+5» و نیز نگاه مثبت به طرحهای پیشنهادی تأکید کرد.
این کارشناس گفت: تجربه تعامل مثبت با البرادعی، نشان داد که نوع عمل ایران، میتواند در شکستن اجتماع کشورهای قدرتمند علیه ایران مؤثر باشد و اکنون نیز در مصاف با تندرویهای آمریکا، در صورتی که نماینده ایران با طرحهای ابتکاری به مذاکره با نماینده «1+5» عازم شود، میتوان علاوه بر خرید زمان، ضمن تثبیت چین و روسیه در موقعیت کنونی، تا اندازهای از تندی مواضع انگلیس و فرانسه کاست و آلمان نیز ظرفیت خوبی برای تأثیرگذاری به سود ایران دارد.